Blauwborst (Luscinia svecica) is één van de opvallende broedvogels van de Kleine Netevallei. Hoewel je hem niet makkelijk ziet, is het een genot om de opvallende felblauwe borst, rossige staart en aangename zang waar te nemen. Blauwborsten overwinteren in Afrika en arriveren relatief vroeg in april.

Blauwborsten zijn bedreigd in Vlaanderen maar voelen zich goed thuis in de Kleine Netevallei. De overgangen tussen struiken, ruige biotopen en graslanden - die in de Kleine Netevallei veel voorkomen - zijn het habitat van de Blauwborst.