Vanuit Natuurpunt Studie wordt er de laatste jaren – naast de andere meetnetten of telprojecten - meer en meer aandacht besteedt aan het in kaart brengen van schaarse en Bijzondere broedvogels in de respectievelijke projecten SBV en BBV. Daartoe werd begin dit jaar een nieuwe applicatie gelanceerd, waarmee we op regionaal niveau betere schattingen kunnen maken.

Dit is een eerste rapportage die we met behulp van deze nieuwe tool samenstelden. In de toekomst volgen zeker nog volledigere overzichten, waarbij we de cijfers zullen vergelijken met oudere data.

Het volledige verslag vind je hier.

Op zaterdag 04/01/2020 organiseren we een uitstap naar Zeeland. We rijden met wagens vanaf een nader overeen te komen locatie richting Zeeland of we spreken rechtstreeks af in Zeeland voor wie dat handiger is. We rekenen er wel op dat er wordt gecarpoold.

Het uur van vertrek zal rond 7.30u zijn, zodat we bij het eerste echt licht ter plaatse zijn. De details van de dag, zoals route en uur van terugkomst, zullen de dagen vooraf of de dag zelf bepaald worden. Dit wordt afgestemd op de aanwezige deelnemers, de waargenomen vogels en het weer.

We houden het aantal deelnemers op maximaal 15, zodat de groep heel flexibel blijft en zodat het programma makkelijk kan omgegooid worden.

Inschrijven kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Foto: Sonja Van Loock - Steenloper

Naast het telwerk, de klassieke vogeluitstappen en cursussen die binnen onze afdeling jaarlijks worden georganiseerd door vogelwerkgroep Luscinia, besteden we de nodige aandacht aan soortbeschermingsprojecten. Daaronder vallen uiteraard de nestkastactie voor onze toppredator de Slechtvalk, de Gierzwaluwen in de binnenstad, de Huiszwaluwkolonies onder de Netekanaalbruggen, het Visdieveneiland, opvolgen van Oeverzwaluwkolonies, en nestkastacties voor Bonte Vliegenvanger in de Kesselse Heide.

Kom er hier meer over te weten.

Het verslag van de cursus "Vogels in de Ardennen" vind je hier.

Binnenkort organiseert vogelwerkgroep Luscinia samen met Natuurpunt Afdeling Oude Spoorweg een vogelcursus met als thema: vogels in de Ardennen.

Maandag 25 maart 2019 gaat de theorie les door. Deze les wordt gegeven door Vogelwerkgroep Luscinia in opdracht van afdeling Oude Spoorweg. Zaterdag 30 maart 2019 gaan we de theorie toetsen met een praktrijkles. Uiteraard gaat die door in de Ardennen zelf.

Info: theorie in lokaal Zevenbergen, Peter Benoitlaan in Lier. Start om 19.30u, einde rond 22.30u. Voor de praktijk spreken we af om 7.15u op het plein aan de G. van der Lindenlaan 12 in Duffel, aan het Postgebouw. We vertrekken zonder pardon om 7.30u!

De kostprijs voor de theorie en praktijkles, inclusief busrit: 25 euro voor leden, 28 euro voor niet-leden, ter plaatse te betalen.

Wie enkel de praktijkles wil meedoen betaalt 18/20 euro. Opgelet: mensen die de theorie ook volgen krijgen voorrang bij de inschrijving voor de praktijkles.

Inschrijven is verplicht en kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Lid worden van afdeling Oude Spoorweg kan hier. Wie lid wil worden van afdeling De Wielewaal kan dat via de voorzitter aanvragen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Raven hebben succesvol gebroed in het Meerdaalwoud bij Leuven. Het gaat om het eerste bevestigde broedgeval van de iconische vogelsoort in Vlaanderen sinds 1865. Een teken van hoop voor de natuur.

Lees het volledige artikel op de Natuurpunt website.

foto: Yves Adams

Op www.waarnemingen.be worden vaak foto's ingegeven, maar vaak weet de waarnemer niet wat hij of zij gezien heeft. Daar is nu een oplossing voor! Via een nieuwe functie kan je één of meerdere foto's uploaden waarna waarnemingen.be die gaat herkennen.

Let op, zo'n functie is nooit foutloos, het blijft belangrijk om kritisch te kijken naar wat er wordt aangegeven. En uiteraard geeft een goeie foto ook een beter resultaat dan een vage foto.

Voor insecten en zeker (nacht)vlinders zijn mijn bevindingen alvast positief!

Probeer het zeker uit, maar blijf kritisch!

 

Vandaag werden door Vogelwerkgroep Luscinia de eerste nieuwe nestkasten voor Gierzwaluw opgehangen. Deze vogels keren rond deze tijd terug naar onze contreien om te broeden, maar door de afbraak en nieuwbouw aan de Sions site in Lier, werd de nestgelegenheid in Lier drastisch gereduceerd. Daarom schoten Natuurpunt De Wielewaal & Vogelwerkgroep Luscinia in actie, en samen met Stad Lier kwamen we ertoe om op verschillende hoge gebouwen in Lier nestkasten op te hangen. Luscinia zorgde voor de expertise terwijl Stad Lier de logistiek op zich nam.

Het resultaat van de werken van vandaag vind je hieronder. Er werden 10 nestkasten opgehangen aan de gebouwen van de Dungelhoef site. 

Al eeuwen lang vragen onderzoekers zich af waarom het ene ei zo'n vorm heeft, en het andere ei een andere vorm. En ja, het is onderzocht. Wie het wil, kan er hier meer over lezen.