Vijf theorielessen – Vijf excursies

Steeds meer mensen ontdekken het belang van natuur vlakbij. Rond de Kleine Nete beheert Natuurpunt prachtige natuurgebieden zoals het Viersels Gebroekt, Lovenhoek en Steenbeemden... Natte beemden en moerassen, bossen en heide, ruigtes en graslanden. Wat is hier typisch aan, wat als we niets doen, waarom grijpen we wel in en wat denken we te kunnen bereiken in die specifieke gebieden. Wil je misschien wel graag mee helpen in het beheer maar denk je niet genoeg te weten over natuurbeheer ? Of heb je gewoon interesse in natuur en landschap in al zijn aspecten?

Wel dan is deze cursus iets voor jou! Niet technisch, gewoon met wat meer bagage leren genieten van de natuur.

Afspraak in Sint-Christoffel, Amelbergastraat 1 in Zandhoven op 5 dinsdagavonden

19 maart: theorie: Introductie

26 maart: theorie: Landschapslezen

23 april:   theorie: Werken aan natuur (natuurbeheer)

14 mei :   theorie: Viersels Gebroekt (beemden/moerassen/broekbos)

4 juni:      theorie: Lovenhoek (bos en heide)

 

5 excursies telkens op zaterdagmorgen (behalve 11 juni)

6 april: Lovenhoek

4 mei:   Eens proeven van beheerwerken (waarschijnlijk in Viersel)

18 mei: Viersels Gebroekt (ochtendwandeling gevolgd door ontbijt)

11 juni: Lovenhoek (avondexcursie – natuur beleven in avondlijke stilte)

15 juni: afsluitevenement

 

Meer info en inschrijven:

email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

gsm: 0473 96 75 07

 

Deelname:

Deelname aan de cursus natuurverkenner bedraagt 60 euro.

Je bevestigt je telefonische of mailinschrijving door het storten van het deelnamegeld op rekeningnummer BE37 9791 5264 1528 met vermelding 'cursus natuurverkenner'.

Op tweede Pinksterdag, 21 mei, waren we te gast bij de Blauwe Bessentuin op de Bogaertseheide te Kessel.

De eigenaars leidden de deelnemers rond in de tuin, kinderen reden op een ezel door de weilanden, wandelaars verkenden de omgeving, er was een drankenstand en een workshop om lekkere kruidige hapjes en drankjes te maken. Ook onze infostand kende een succes.

De recepten van de workshop vind je bij hier op de website bij Voorbije Activiteiten.

De Gierzwaluw is eigenlijk geen zwaluw, maar een aparte familie van zangvogels. Bij ons komt vooral de gewone Gierzwaluw Apus Apus voor, die hier ook broedt. Het is een typische vogel voor verstedelijkt gebied.

De Gierzwaluw overwintert in Zuid-Afrika.

 

Gierzwaluw

Foto: Raymond De Smet

Foto: Luc Meert

Na al een aantal jaar intense samenwerking rond vogelwerking tussen de Natuurpunt afdelingen De Wielewaal en Oude Spoorweg, gaan vanaf vandaag de vogelwerkgroepen van deze afdelingen samen verder onder de naam Luscinia. Een nieuwe vogelwerkgroep over een groter werkgebied. Wij zien het alvast zitten!

Meer informatie vind je op www.luscinia.be of op deze pagina door door te klikken via het menu Studie & Educatie > Vogels.

Roodborst

De vooraf aangekondigde cursus 'vogels in tuin en park', staat gepland begin 2018, namelijk donderdagen 18/01, 01/02 en 15/02. De praktijkles zal doorgaan op 04/03/2018.

Voor wie graag wat meer te weten komt over de basis van het vogels kijken is dit een mooi begin. Laat je dus zeker niet afschrikken over het niveau. We beginnen bij het begin en vertrouwen erop dat je een hele hoop meer te weten komt over de vogels in jouw tuin of het park in de buurt.

Er zijn 3 theorielessen en 1 praktijkles voorzien. Meer informatie vind je op de website van Natuurpunt.

Vergeet zeker niet in te schrijven!

Tot dan!

Sinds kort staat er een FAQ pagina voor vogels online. FAQ? Yes, Frequently Asked Questions, oftewel vragen die regelmatig terugkomen. Heb je zelf een vraag over vogels? Laat het gerust weten! Wie doen ons best om alle vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.